logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorCulinaire hoogstandjes: belgische gastronomie en haar wereldwijde invloed
ADVERTENTIE

Culinaire hoogstandjes: belgische gastronomie en haar wereldwijde invloed

Culinaire hoogstandjes: belgische gastronomie en haar wereldwijde invloed

België is een land om op te eten! De culinaire hoogstandjes zijn de landsgrenzen overgestoken en hebben een sterke indruk gemaakt in andere werelddelen. Als dit land in je reisgids staat, mag je deze traditionele gerechten niet missen. Er zijn stoepwinkels en restaurants waar je graag even stopt om hun lekkernijen te proeven. Geniet van deze aanbevolen combinaties met Belgische bieren. De onbetwiste koningin is het ambachtelijke bier. Er zijn in het hele land meer dan 300 soorten geregistreerd die nog steeds niet in de klauwen van de globalisering vallen.

Belgische friet

2.jpg

Het nummer één gerecht in restaurants, brasseries, fritkotten of straatfrituriën is zonder twijfel: Belgische friet. Het zijn niets meer en niets minder dan eenvoudige frieten, maar ze zijn niet zo eenvoudig: het traditionele frituurrecept (ze worden gebakken in rundvet) wordt zelfs bestudeerd in horecascholen. Ze zijn meer dan een typisch gerecht, ze zijn een waar symbool van het Belgische nationale erfgoed. Alleen al daarom hebben ze zelfs hun eigen museum, het Frietmuseum in Brugge. Ze worden meestal op straat gegeten, met de vingers en vergezeld van een saus op basis van mayonaise.

Vlaamse koolade

3.jpg

Voor degenen die een gerecht uit de Belgische keuken willen proberen, is de Vlaamse carbonade een geweldige optie. Het wordt bereid met vlees, uien en Belgisch bier, waardoor het vlees nog sappiger wordt. Het type bier is belangrijk bij de bereiding van het gerecht en traditioneel wordt Oud bruin (Oud Bruin bier), Brune Abdij of Flanders Red Ale gebruikt.

Chocolade

4.jpg

Er zijn meer dan 100 soorten Belgische chocolade en de specialiteit is pralines: chocolaatjes gevuld met amandelen of hazelnoten gekonfijt in karamel. De samenstelling van chocolade is sinds 1884 streng gereglementeerd om de kwaliteit van het product te garanderen, dat minimaal 35% pure cacao moet bevatten. Belgische chocolade is lekker, romig en smelt in de mond. Veel fabrieken houden nog steeds vast aan de ambachtelijke productiewijze. Er is een ongelooflijke variëteit aan smaken, vullingen en formaten.

Wafel

5.jpg

Dit is een heerlijk gebakje op basis van bloem en ei dat op veel verschillende manieren geserveerd kan worden, met een grote verscheidenheid aan beleg en zelfs met zoete en hartige vullingen. Naar schatting is de wafel ontstaan in de Middeleeuwen, tussen de 9e en 10e eeuw. Er bestaan verschillende soorten wafeldeeg (onder andere Luikse wafel, Brusselse wafel, Vlaamse wafel, Bergische wafel, Stroopwafels). De populairste is de Brusselse wafel, knapperig van buiten en mals van binnen. Ze zijn overal te vinden en worden vaak gegeten tijdens de lunch, als tussendoortje of gewoon als snel en warm tussendoortje. Ze worden meestal geserveerd met gesmolten chocolade, room of suiker.

Cuberdons of neuzekes

6.jpg

De vertaling is zoiets als "neus". Ze staan bekend om hun kegelvorm. Het zijn typische snoepjes gemaakt met siroop met frambozen- of zwarte dropsmaak, en ze komen vaak voor in straatstalletjes waar alleen "neuzekes" worden verkocht. En ze hebben al de bijnaam Belgische bonbons verdiend.

Met Kortings 365 ontdek je het beste van de Belgische keuken. Probeer alles!

ADVERTENTIE
arrowDown

Copyright © 2024 Kortings 365. Alle rechten voorbehouden. Het is verboden om de teksten te kopiëren of te reproduceren zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Productfoto's, afbeeldingen en brochures zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie. Afgeprijsde prijzen zijn afkomstig van officiële distributeurs die op deze site vermeld staan. Aanbiedingen zijn geldig vanaf en tot de vervaldatum of zolang de voorraad strekt. Het doel van deze site is informatief en kan niet worden gebruikt om de producten te claimen. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie.