logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorBelgische wafels: een zoete en heerlijke traditie
ADVERTENTIE

Belgische wafels: een zoete en heerlijke traditie

Belgische wafels: een zoete en heerlijke traditie

Honing, boter, fruit en slagroom. Dit zijn de ideale toppings voor zoete wafels.

De meeste wafels komen oorspronkelijk uit België en zijn vernoemd naar Belgische steden. Terwijl de traditionele wafel zoet is, is de hartige optie een zeer goede keuze aan het worden voor ontbijt, brunch of lunch.

De wafel is een soort knapperige cake aan de buitenkant die wordt gebakken tussen hete bakplaten. De karakteristieke rastervorm komt precies van de traditionele bakplaten, die oorspronkelijk van gietijzer waren.

In België zijn er verschillende soorten wafels, die algemeen Belgische wafels en Luikse wafels worden genoemd. Als we willen weten welke de echte is, is het antwoord alle, elke wafel is authentiek in zijn streek van herkomst. De bekendste en zowel binnen als buiten de landsgrenzen op de markt gebrachte wafel is de Luikse wafel.

De wafel vindt zijn oorsprong in Europa, meer bepaald in België, waar hij populair werd vanaf de 12e eeuw. Het woord "wafel" komt van het Franse "walfre", wat honingraat betekent, aangezien de eerste wafels op dit soort honingraat leken. Je kunt deze zoete lekkernij in elk straatstalletje in België vinden.

Ingrediënten

2.jpg

  • 250 g. tarwebloem

  • 90 ml. volle melk

  • 25 g. verse bakkersgist

  • 2 middelgrote eieren

  • een snufje zout

  • ½ eetlepel vanille-essence

  • 125 g. boter op kamertemperatuur

  • 150 g. parelsuiker

Hoe de beste wafel bereiden

3.jpg

1- Verwarm de melk in een kopje en los er de verse gist en vanille-essence in op. Het is belangrijk om de melk niet te veel te verwarmen omdat de verse gist dan doodgaat. Als je korrelgist of gevriesdroogde gist gaat gebruiken, moet je die ook in deze stap toevoegen.

2- Voeg in een grote kom de bloem en het zout toe. Meng en maak een kuiltje in het midden waar we de melk met gist en eieren in doen. Met een vork beginnen we de ingrediënten te mengen tot we een min of meer homogeen deeg hebben.

3- Laat het deeg, afgedekt met transparant papier, 30 tot 40 minuten gisten op een warme plek. Een perfecte plek kan de oven zijn die van tevoren warm is gemaakt en uit is gezet. Voeg na deze tijd de boter in kleine stukjes toe en begin te kneden tot de boter in het deeg is opgenomen. Voeg de parelsuiker toe. Kneed nog een paar minuten zodat de suiker verdeeld is.

De beste tips

4.jpg

1- Een van de kenmerken van deze wafel is een zacht en zoet deeg. De aanwezigheid van suikerbolletjes in het deeg zorgt voor dat knapperige karamelpunt. Daarom is het essentieel om parelsuiker bij de ingrediënten te doen.

2- Als de parelsuiker vrij groot is, kan hij worden fijngestampt met een vijzel en stamper. Het is gemakkelijk te vinden in veel supermarkten en winkels in België. Je kunt parelsuiker ook thuis maken.

Kortings 365 brengt je alle kortingscatalogi om de nodige ingrediënten te kopen en de beste Belgische wafel te bakken. Durf deze heerlijke zoete lekkernij te bereiden!

ADVERTENTIE
arrowDown

Copyright © 2024 Kortings 365. Alle rechten voorbehouden. Het is verboden om de teksten te kopiëren of te reproduceren zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Productfoto's, afbeeldingen en brochures zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie. Afgeprijsde prijzen zijn afkomstig van officiële distributeurs die op deze site vermeld staan. Aanbiedingen zijn geldig vanaf en tot de vervaldatum of zolang de voorraad strekt. Het doel van deze site is informatief en kan niet worden gebruikt om de producten te claimen. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie.