logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorDuurzame steden in België
ADVERTENTIE

Duurzame steden in België

Duurzame steden in België

Brussel, België, is een van de meest duurzame steden ter wereld. Er zijn een aantal factoren die hieraan bijdragen en het is een weg die veel andere locaties volgen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Er mogen dan straten zijn met talloze winkels, must-see promenades voor toeristen en kraampjes om onderweg te eten, maar het uitgangspunt van duurzaamheid wordt gehandhaafd. Wat zijn de pijlers die deze stad uniek maken? Wij vertellen het je. Ze doen de dingen goed en zijn een voorbeeld voor veel andere landen die papierloos worden en de CO2-uitstoot onder controle proberen te houden. Het Groene Pact belooft de Europese Unie (EU) tegen 2050 klimaatneutraal te maken door te investeren in groene technologieën en bedrijven en de uitstoot van transport met 90% te verminderen.

Voetgangersvrije laan

2.jpg

Een van de belangrijkste lanen in het centrum van Brussel (de Anspachlaan) is voor de helft autovrij. Alleen bewoners en voertuigen voor het laden en lossen van goederen mogen er met de auto in. Je kunt zonder problemen met mensen op de fiets door de straat lopen. Het andere deel van de laan heeft iets meer verkeer, maar alleen tijdens weekdagen. De gewestelijke overheid "Mobiliteit Brussel" heeft in overleg met het stadsbestuur en de burgers een tienjarenplan ontwikkeld, het zogenaamde "Good Move". Dit plan voorziet in een vermindering van 25% van het autogebruik. Daartoe zullen nieuwe tram- en metrolijnen worden aangelegd en zullen wandelen en fietsen worden vergemakkelijkt.

Biologisch afbreekbare boodschappentassen

3.jpg

Conventionele plastic tassen stonden lange tijd symbool voor het probleem van plasticvervuiling wereldwijd. Om dit aan te pakken zijn veel Brsuelas-winkels jaren geleden begonnen met het aanbieden van biologisch afbreekbare plastic zakken als milieuvriendelijker alternatief.

Fruitplanten

4.jpg

Appel-, peren- en kersenbomen zijn enkele van de fruitbomen die in Brusselse kwekerijen worden gekweekt en vervolgens in de straten en openbare ruimtes worden geplant. Het idee is om van de stad een groene en "eetbare" stad te maken. Zodra de bomen in de straten zijn geplant, kunnen omwonenden de vruchten gebruiken. Dit is een bijdrage aan een gezond dieet, waarmee wordt benadrukt dat bomen en struiken, evenals hun vruchten, moeten worden beschouwd als een gemeenschappelijk goed van de buurt. Het werk aan de kwekerijen begon in 2019, in Wolvendael Park, ten zuiden van Brussel, in een grote groene ruimte die door de gemeente ter beschikking is gesteld. Het heeft een kleine kas en watertanks die worden gevuld met regen om water te leveren voor het bewateren van de planten.

Zero waste cafetaria's

5.jpg

Weet je waar dit soort cafetaria's uit bestaan? Een aantal van de maatregelen die ze nemen om hun doel te bereiken hebben te maken met: ten minste 98% van de producten in bulk kopen, niets in plastic verpakt consumeren, de containers zijn herbruikbaar en ze bieden een agenda vol met allerlei evenementen, van boekenclubs tot gratis concerten.

Kortings 365 brengt je alle aanbiedingencatalogi van je favoriete winkels in België. Als je naar Brussel komt, kun je duurzaamheid aan den lijve ondervinden. Het is een goed voorbeeld om met je land te delen.

ADVERTENTIE
arrowDown

Copyright © 2024 Kortings 365. Alle rechten voorbehouden. Het is verboden om de teksten te kopiëren of te reproduceren zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Productfoto's, afbeeldingen en brochures zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie. Afgeprijsde prijzen zijn afkomstig van officiële distributeurs die op deze site vermeld staan. Aanbiedingen zijn geldig vanaf en tot de vervaldatum of zolang de voorraad strekt. Het doel van deze site is informatief en kan niet worden gebruikt om de producten te claimen. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie.